T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AKSARAY / ORTAKÖY - Şehit Salih Aksu Ortaokulu

Veliye Rehberlik

ANNE BABALARA ÇOCUK YETİŞTİRMEDE ÖNERİLER

 

 

*Çocuklarınız sürekli bir büyüme ve değişme içindedir. Sizin çocuğunuz olsa da sizden ayrı bir kişilik geliştirmektedir. Onu tanımaya ve anlamaya çalışın.

 

*Çocuğunuz, yaşamı deneme ve taklit yoluyla öğrenir. Ona ayak uydurmakta zorluk çekebilirsiniz. Onları oyunda, arkadaşlıkta ve uğraşlarında özgür bırakın. Onu her yerde ve her zaman koruyup kollamayın. Onu, küçük diye şımartmayın. O zaman çocuğunuz hep çocuk kalmak ister. Çocuksu davranışlar sergiler.

 

*Her istediğini, istediği zaman elde edemeyeceğini ona öğretin. Ona, boş vaatlerde bulunmayın,söz vermeyin. Sözünüzü tutamazsanız sizlere olan güveni azalır. Çocuğunuzun isteklerine karşı kesin ve kararlı davranmaktan çekinmeyin.

 

*Olumsuz davranışlarında onu sınırlayın. Koyduğunuz kuralları ve yasakları ona, "aile kuralı" olarak benimsetin. Çünkü hiç kısıtlanmayan çocuklar ne yapacağını şaşırırlar. Ona karşı tutarsız davranışlar sergilemeyin. Çünkü onlar, tutarsız davranışlarınız karşılığında hem bocalar hem de tutarsızlıklardan yararlanırlar.

 

*Çocuğunuza sürekli nasihat vermeyin. Onlar nasihatinizden daha çok davranışlarınızdan etkilenirler. Bununla beraber yanlış yapmaktan ve çocuğunuz karşısında yanlışınızı kabul etmekten korkmayın.Çünkü çocuklar, yanlışları çabuk unutup doğruları öğrenebilirler.

 

*Çok konuşup çok bağırmayın. Çünkü onlar yüksek sesle konuşulanları pek duymazlar. Yumuşak ve kesin sözler, onlarda daha çok iz bırakır. "Ben senin yaşında iken...." vb. sözlere asla kulak asmazlar.

 

*Çocuğunuzu kendinizle özdeşleştirmeyin. Onu olduğu gibi kabul edin. Yanılma payı bırakın. Küçük yanılgılarını büyük suçmuş gibi değerlendirmeyin.Olumlu davranışlarını takdir etmeye özen gösterin.

 

*Yaramazlıkları için onları kötü çocukmuş gibi yargılamayın. Yanlış davranışlarını düzeltin. Ceza vermeden önce mutlaka onu dinleyin. Suçunu aşan cezalar vermeyin.Onu sevmemeyi kesinlikle ceza olarak kullanmayın.

 

*Onu dinleyin. Çünkü öğrenmeye en yatkın olduğu anlar, soru sorduğu anlardır. Açıklamalarınız kısa ve özlü olsun. Gerçekleri söyleyin. Soru sorma şevkini kırmayın ve özenle cevaplandırın.

 

*Onları, yeteneklerinin üstünde işlere zorlamayın, başarabileceği işler için güdüleyin. Ona, güvendiğinizi belli edin, onu destekleyin ve çabasını övün.

 

* Onu başkalarıyla karşılaştırmayın, umutsuzluğa kapılmasın. Yaşının üstünde olgunluk beklemeyin.

 

*Bütün kuralları birden öğretmeye kalkmayın. Öğrenmesi için zaman tanıyın. Dürüst davranmadığı zaman, çok fazla üstüne gitmeyin. Onu, yalan söylemeye sevk etmeyin.

 

*Sizi çok bunaltsa da soğukkanlılığınızı yitirmeyin. Kızabilirsiniz, ama onu aşağılamayın,hakaret etmeyin.Özellikle  yabancıların yanında onu eleştirmeyin,mahçup etmeyin.

 

*Çocuğunuza karşı haksızlık ettiğinizi fark ettiğinizde,bunu  ona açıklamaktan korkmayın. Açıklamalarınız, sizi ona daha çok yakınlaştırır. Bunu zayıflık olarak görmeyin ve kullanmasından korkmayın.

 

*Çocuğunuza kendinizi, yanılmaz ve erişilmez olarak göstermeye çabalamayın.

 

*Ondan "örnek çocuk" olmasını beklemeyin. Sevecen ve anlayışlı olmaya çalışın.

 

*Çocuğunuza zorla yemek yedirmeye çalışmayın. Yemek yedirirken rahat davranın ve sağlıklı yiyecekleri alternatif olarak sunun. Çocuğunuz onlar arasından seçimini yapacaktır. Çocuğunuzun yeme isteğini yükseltin.Sevdiğinden emin olduğunuz yemek çeşitlerinden birini sofrada bulundurun. Yemek saatinden önce abur cubur şeylerle onun karnını doyurmayın. Yemek saatinde, onun acıkmış olması gerekmektedir. Tatlıyı (çikolatayı, şekeri...) yemeklere karşı rüşvet olarak kullanmayın. Yemek ya da yemekler arasında seçim yapabilirler. Yemek saatlerinin bütün ailenin bir arada olmaktan zevk aldığı bir zaman dilimi olmasını sağlayın.

 

*Çocuklar, dövüşür, atışır ve kavga ederler. Kavgayı önleyemezsiniz ama onunla baş etme ya da daha aza indirmek sizin elinizdedir.. Çocuklarınız kavga ettiği zaman hakemlik yapmayın, "kim başlattı" vb. sözlerle tartışmanın içine girmeyin. Onlara kavgalarla baş etme sorumluluğunu verin. Odadan çıkın, onların sizi kullanmasına izin vermeyin. Ancak olayın kötüye gittiğini hissettiğiniz durumlarda araya girin. Unutmayın; olayın ne kadar dışında kalırsanız çocuklarınız da kendi aralarındaki anlaşmazlıkları çözmede o kadar yaratıcı olacaklardır. Birbirlerine sevgilerini göstermelerini onlara

öğretin.

 

*Çocuklarınız, zaman zaman şiddet duygusuna kapılabilirler. Bunu engelleyemezsiniz. Ama şiddet davranışlarını engelleyebilirsiniz. Bunun için çevreyle ilişkilerinde şiddet hareketlerine sapmalarını engelleyecek kurallar koyun ve bunları ödün vermeden uygulayın.

 

*Şiddet duygularını bastırmayın, duygularını size dökmesine fırsat verin. Böylece onu rahatlatmış ve  şiddet ve nefret duygularının gelişmesini engellemiş olursunuz.

 

*Çocuğunuza bir şey yaptırtmak istediğinizde"yap"gibi emir sözcükleri yerine"yapar mısın?"ifadesini kullanmaya özen gösterin.Çünkü emir ifadeleri çocukta direnme ve isteksizlik yaratır.

 

*Çocuğunuza davranışlarından dolayı kızgınlık ve öfke duyduğunuzda onu suçlayıcı"sen"ile başlayan ifadeler yerine"ben senin yaptığın bu davranışı beğenmedim vb."ifadeler kullanın.Çünkü yapılan davranış karşısında ebeveynlerin çocuğu suçlamadan kendi düşünce ve duygularını ortaya koyması hem olumsuz davranışın daha çabuk düzeltilmesini sağlayacak hem de çocuğa kötü olanın"kendisi"değil "davranışı"olduğu mesajını verecektir.

 

*Çocuğunuzun,sevinç,neşe,sevgi ,heyecan gibi haz veren duygular kadar,üzüntü,kaygı,korku,kızgınlık gibi rahatsızlık veren duyguları da yaşayabileceğini kabul edin.Bu tür olumsuz duyguların yaşanmasına çocuğu korumak adına hep engel olmak çocuğun kendini korumayı ve olumsuz duygularla başa çıkabilmeyi öğrenmesini engeller.

 

*Günlük programınızda  sadece  çocuğunuz için bir zaman ayırın.Ama unutmayın ki önemli olan zamanın uzunluğu değil niteliğidir.Onun için ayırdığınız zamanda onun seçtiği bir etkinliği,geziyi,oyunu birlikte yapın.

 

*Çocuklar için en temel ihtiyaç sevgidir.Sevginizi sadece davranışlarınızla değil sözel olarak da ifade etmeniz onları mutlu edecektir.

 

         Sayın anne,babalar lütfen çocuklarınıza "SENİ SEVİYORUM"demeyi unutmayın.

 

 

                                                                                 

                                                                                        

                                                                                            REHBERLİK SERVİSİ

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2012 - Güncelleme: 06.12.2023 12:57 - Görüntülenme: 19685
Kaynak: MEM
  Beğen | 10  kişi beğendi